Mūzikas patēriņa pētījums: 92% Latvijas iedzīvotāju klausās mūzikas ierakstus, stabilos līderos popmūzika

31.10.2023

Autors: LaIPA, informācija plašsaziņas līdzekļiem

Mūzikas patēriņa pētījums: 92% Latvijas iedzīvotāju klausās mūzikas ierakstus, stabilos līderos popmūzika

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) sadarbībā ar socioloģisko pētījumu aģentūru "Kantar" ir veikusi ikgadējo socioloģisko aptauju par Latvijas sabiedrības mūzikas patēriņa paradumiem, lai analizētu un apkopotu datus par mūzikas ierakstu klausīšanās un "iegūšanas" veidiem, ieradumiem un viedokli: Latvijas iedzīvotāju mūzikas patēriņa pētījums, 2023. gada rudens. Pētījums

Pētījums tiek veikts jau devīto gadu un tā rezultātu salīdzināšana sniedz iespējas sekot līdzi tam, kā mainās Latvijas iedzīvotāju mūzikas lietošanas paradumi, ko un kādu mūziku klausās mūsu iedzīvotāji, kāda ir tendence sabiedrības izpratnē par intelektuālā īpašuma jautājumiem nozarē. 

"Gadu no gada nemainās viens no svarīgākajiem rādītājiem: 92% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem klausās mūzikas ierakstus," uzsver LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa, "tātad mūzika cilvēku dzīvēs ir svarīga," viņa secina.

Jau tradicionāli pētījumā tiek noskaidroti populārākie mūzikas žanri. Un tieši šis pētījuma parametrs parasti izsauc lielu interesi gan mūziķu, gan producentu vidū. Šajā ziņā joprojām stabilu līderpozīciju ieņem popmūzika – to patērē 40% iedzīvotāju. Popmūzikas popularitāte beidzamo gadu laikā nav būtiski mainījusies, jau no 2019. gada svārstoties ap 40% robežu. Tikpat stabili otrajā pozīcijā ir rokmūzika. To pēc 2023. gada aptaujas datiem regulāri klausās 17% iedzīvotāju. Arī šis rādītājs gadu gaitā ir bijis faktiski nemainīgs. Savukārt šobrīd uz festivālu skatuvēm tik aktuālo hip-hop mūziku patērē vien 4% mūzikas cienītāju, kas kopumā šim žanram dod dalītu 6./7. vietu.

"Jāatzīmē, ka mūzikas patēriņa pētījums analizē datus gadu griezumā un dod iespēju autoriem, izpildītājiem, producentiem, pasākumu rīkotājiem sekot līdzi sabiedrībā aktuālajām tendencēm, plānojot savas nākotnes muzikālās aktivitātes," norāda LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa.

Kā ierasts, pētījumā iekļauti arī jautājumi par mūzikas iegūšanas veidu. Absolūtais vairākums aptaujāto norāda, ka mūzikas ierakstus neiegādājas – šādu atbildi snieguši 70% respondentu. "Ja salīdzinām atbildes uz šo jautājumu iepriekšējos gados, tad, piemēram, salīdzinot ar 2019. gadu, ir nedaudz krities šādu iedzīvotāju daudzums – no 78% līdz 70%," skaidro Liena Edvardsa, "taču tas vēl joprojām ir augsts rādītājs. Tas nozīmē, ka par savu iemīļoto mūziku klausītāji naudu tērēt nemēdz."

To apliecina arī dati par klausīšanās paradumiem: lielākā daļa klausītāju mūzikas patēriņam izmanto interneta resursus (83%) un radiostacijas (82%). Taču no tiem, kas mūziku patērē internetā, tikai 10% izmanto maksas straumēšanas servisus. Ja salīdzinām ar kaimiņvalstīm – Lietuvu un Igauniju –, tad tur, veicot līdzīgus pētījumus, iegūti citi rezultāti. Igaunijā straumēšanas servisos mūziku iegādājas 21,1% cilvēku, bet Lietuvā šis rādītājs ir pieaudzis līdz 16,8%.

Interesanti, ka no tiem, kas ir tērējuši naudu mūzikas ierakstu iegādei (24% aptaujāto, arī šajā ziņā gadu gaitā rādītājs nav būtiski mainījies), ievērojama daļa šim nolūkam gada laikā nav izdevuši vairāk par 10 eiro. Būtiski piebilst, ka gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju – 43% – mūzikas ierakstus kopē. Kā liecina aptauja, tad kopēšanai visbiežāk tiek izmantoti mobilie telefoni (23%), datori (14%) un USB zibatmiņas (12%).

Nozīmīga aptaujas daļa ir veltīta tam, lai izzinātu Latvijas iedzīvotāju izpratni un attieksmi pret autortiesību un blakustiesību ievērošanu. Šo jomu par ļoti svarīgu atzīst arī Liena Edvardsa, LaIPA izpilddirektore: "Viens no LaIPA tiešajiem pienākumiem ir nodrošināt, lai izpildītāji un producenti saņemtu taisnīgu atlīdzību par savu darbu izmantošanu, tāpēc mums ir būtiski, lai sabiedrībā būtu izpratne par intelektuālā īpašuma un autortiesību jautājumiem. No šī gada pētījuma gribu akcentēt vienu rādītāju, kas liecina – ejam pareizajā sabiedrības informēšanas un izglītošanas virzienā. Proti, par 11% ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka informācijas un izglītojošu pasākumu par intelektuālā īpašuma jomu ir par maz," saka LaIPA vadītāja. "Un tas, manuprāt, vispirms ir mūsu jau vairākus gadus realizētu mērķtiecīgu aktivitāšu rezultāts. Piemēram, ļoti novērtēta ir mūsu izglītojošā platforma "Autorskola", kur vienuviet apkopoti gan izglītojoši mācību materiāli skolēniem un skolotājiem, gan vispārēja informācija sabiedrībai kopumā par to, kas ir intelektuālais īpašums, autortiesības un blakustiesības."

Iepazīties ar šī un iepriekšējo gadu pētījumiem par mūzikas patēriņa paradumiem Latvijas sabiedrībā var LaIPA mājaslapā: Mūzikas patēriņa indekss.
Interesantāko datu atspoguļojumu aicinām aplūkot infografikā: Infografika.