Ar studentu mini–hakatonu tiks atklāts mācību kurss par intelektuālo īpašumu

27.02.2024

Autors: Lāsma Līga Reisa, informācija plašsaziņas līdzekļiem

Ar studentu mini–hakatonu tiks atklāts mācību kurss par intelektuālo īpašumu

28. februārī plkst. 12:00 Latvijas Universitātes Dabas mājā, klātesot studentiem, nozares ekspertiem un amatpersonām, oficiāli tiks prezentēta izglītojošās iniciatīvas "Autorskola" veidotais mācību e-kurss un metodiskais materiāls "Intelektuālā īpašuma pamati", kas paredzēts augstskolu studentiem. Mācību kurss izstrādāts projekta "Mācām nākotnes skolotājus!" ietvaros. Savukārt pēc tam dažādu augstskolu studentu desmit komandas mini–hakatonā izstrādās inovatīvas idejas un piedāvās risinājumus par intelektuālā īpašuma tematiku.

Pasākumā piedalīsies, žūriju vadīs un kā mentori mini–hakatonā studentiem palīdzēs augsta līmeņa intelektuālā īpašuma tiesību eksperti, radošās industrijas pārstāvji – mūziķi un producenti – un valsts amatpersonas, tostarp kultūras ministre Agnese Logina, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Edvardsa, Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes (LU IZPF) prodekāne, profesore Zanda Rubene un Patentu valdes direktors Agris Batalauskis, kā arī pazīstami radošās industrijas pārstāvji.

"Ir svarīgi, ka ar šādiem pasākumiem veicinām izpratni par intelektuālā īpašuma nozīmību arī Latvijā. Jaunizveidotais e-kurss ir pirmais šāda veida izglītojošais projekts Latvijā, kas veltīts intelektuālā īpašuma izpratnes veicināšanai un apguvei. Vienlaikus ar šādu projektu esam piemērs tām Eiropas valstīm, kurās vienkopus pieejamu un izglītojošu materiālu gan skolēniem, gan studentiem un citu jomu pārstāvjiem šajā jomā šobrīd vēl nav," norāda kultūras ministre Agnese Logina.


Savukārt Liena Edvardsa, projekta "Autorskola" vadošā partnera – Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) – izpilddirektore, norāda uz pēctecību izglītojošās iniciatīvas "Autorskola" attīstībā, piebilstot, ka tomēr svarīgākā "Autorskolas" sadaļa ir tieši izstrādātie mācību materiāli:

"Pirms trim gadiem, aizsākot šo izglītojošo iniciatīvu, izveidojām mācību materiālu un interneta vietni autorskola.lv skolas vecuma jauniešiem, viņu pedagogiem un vecākiem. Projekta attīstības gaitā autorskola.lv ietvaros ir tapis arī izglītojošs un informatīvs materiāls radošo industriju pārstāvjiem, uzņēmējiem un likumsargiem, lai vienkopus būtu pieejama visa veida informācija par intelektuālo īpašumu, tiesību īpašnieku tiesībām un patērētāju pienākumiem. Citiem vārdiem, šobrīd "Autorskola" ir kļuvusi par pieprasītu resursu visiem, kam ir kāda saistība ar intelektuālā īpašuma jomu. Jaunais mācību e-kurss augstskolu studentiem ir kā loģisks turpinājums iesāktajam darbam. Un es esmu gandarīta, ka sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas Universitāti, piesaistot arī ekspertus no Patentu valdes, mums ir izdevies radīt patiešām visaptverošu un kvalitatīvu mācību materiālu," norāda LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa.


Mācību kursa mērķis ir veicināt zināšanu apmaiņu un izpratni par intelektuālo īpašuma jomu Latvijā, atbalstot gan individuālo radošumu, gan kopējo sabiedrības labklājību.

"Piedaloties projektā "Autorskola", mūsu galvenais mērķis bija sniegt sabiedrībai dziļāku izpratni par intelektuālā īpašuma nozīmi. Ar šīm tēmām, izglītojot studentus un palīdzot jauniešiem kļūt par savas nozares profesionāļiem, regulāri saskaramies arī mēs. Tādēļ uzskatām, ka, nodrošinot izglītības platformu intelektuālā īpašuma jautājumu apguvei, mēs varam veicināt inovācijas un radošumu. Ar šo izglītojošo kursu mēs ne tikai aizsargājam autoru tiesības, bet arī veidojam stimulu jaunu, radošu darbu radīšanai, kas ir vitāli svarīgi mūsu sabiedrības attīstībai un kultūras bagātināšanai," līdzīgu viedokli pauž arī LU IZPF dekāne, profesore Linda Daniela.

Izglītojošā iniciatīva "Autorskola" aicina arī medijus un interesentus, tostarp – esošos un topošos pedagogus, radošo industriju pārstāvjus un augstskolu pasniedzējus –, piedalīties mācību e-kursa atklāšanas pasākumā un atbalstīt studentus mini–hakatona laikā. Pasākuma laikā paredzēti arī muzikāli pārsteigumi. Pasākums notiks 28. februārī plkst. 12.00 Latvijas Universitātes Dabas mājas 223. auditorijā. Pasākuma tiešraidi varēs skatīties "Autorskolas" un Kultūras ministrijas Facebook lapās un portālā LSM.lv.


Projektu "Mācām nākotnes skolotājus" jeb "Autorskolu" īsteno Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), Kultūras ministrija un Latvijas Universitāte, piesaistot Eiropas Savienības Intelektuālā īpašumu biroja (EUIPO) finansiālu atbalstu. "Autorskola" ir mācību platforma par intelektuālā īpašuma, tostarp autortiesību un blakustiesību, aizsardzības jautājumiem. Projektu 60000 eiro apmērā finansē EUIPO, un to līdzfinansē projekta partneri. Projekts tiks īstenots līdz 2024. gada 30. septembrim. Par projekta laikā radīto saturu atbild projekta īstenotāji un tas nav uzskatāms par Eiropas Savienības Intelektuālā īpašumu biroja oficiālo viedokli.

Projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par ieguvumiem no intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un par kaitējumu, ko rada šo tiesību pārkāpumi, uzsverot intelektuālā īpašuma nozīmi jaunrades, inovāciju un uzņēmējdarbības atbalstīšanā, kā arī pilnveidot augstskolu mācībspēku un studentu – nākotnes skolotāju un radošo personību – izpratni par jautājumiem, kas saistīti ar intelektuālo īpašuma jomu kopumā. Ikviens medijs, augstskola, izglītības iestāde un citi interesenti, kuriem tuvi projekta "Mācām nākotnes skolotājus" mērķi, aicināti sazināties ar projekta īstenotājiem.