Latvijas iesniegtais projekts uzvar Eiropas projektu konkursā. Sākas izglītojoša kampaņa par intelektuālo īpašumu.

17.10.2023

Autors: Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Latvijas iesniegtais projekts uzvar Eiropas projektu konkursā. Sākas izglītojoša kampaņa par intelektuālo īpašumu.

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) starptautiskā projektu konkursā par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem apstiprinājis Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) un Latvijas Universitātes (LU) kopīgi iesniegto projektu "Mācām nākotnes skolotājus".

Kopumā EUIPO projektu konkursā bija iesniegti 63 projekti no visas Eiropas Savienības, bet apstiprināti tikai 16 labākie. Tādējādi šī gada rudenī ir uzsākta projekta "Mācām nākotnes skolotājus" realizācija. Gada laikā tiks sagatavoti mācību materiāli un skaidrojoša informācija augstskolu studentiem un mācībspēkiem par intelektuālā īpašuma, tai skaitā autortiesību un blakustiesību, jautājumiem. Tiks realizēta arī informatīva un izglītojoša kampaņa mājaslapā autorskola.lv un "Autorskolas" sociālo tīklu profilos.

Projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par ieguvumiem no intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un par kaitējumu, ko rada šo tiesību pārkāpumi, uzsverot intelektuālā īpašuma nozīmi jaunrades, inovāciju un uzņēmējdarbības atbalstīšanā, kā arī pilnveidot augstskolu mācībspēku un studentu – nākotnes skolotāju un radošo personību – izpratni par jautājumiem, kas saistīti ar autortiesībām un blakustiesībām, kā arī intelektuālo īpašuma aizsardzību kopumā.

"Autortiesību un blakustiesību aizsardzība, radošo cilvēku tiesību ievērošana, tādējādi palīdzot sakārtot arī šīs jomas tiesisko vidi, ir viena no Kultūras ministrijas prioritātēm," saka kultūras ministre Agnese Logina,

uzsverot, ka tas ir iemesls, kāpēc Kultūras ministrija ir aktīvi iesaistījusies šajā projektā. "Mums ir svarīgi, lai gan radošie cilvēki, gan esošie un topošie pedagogi, gan sabiedrība kopumā, sākot jau no skolas vecuma bērniem, būtu informēta par autortiesībām un blakustiesībām, par to sniegtajiem ieguvumiem, par tiesībām un pienākumiem, ko nosaka intelektuālā īpašuma aizsardzības joma," norāda ministre.

Jau šobrīd ir uzsākts darbs pie metodiskā materiāla augstskolu pasniedzējiem un topošajiem pedagogiem izveides, kā arī pie interneta vietnes www.autorskola.lv attīstības autortiesību pratībai.

Projekta "Mācām nākotnes skolotājus" vadošais partneris ir Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), kuras izpilddirektore Liena Edvardsa ir pārliecināta, ka autortiesību un blakustiesību jautājumi var kļūt aktuāli ikvienam no mums:

"Būtībā mēs visi kādā brīdī varam saskarties ar intelektuālā īpašuma aizsardzības jomas jautājumiem – gan kā radošo darbu patērētāji, gan, protams, kā autori, izpildītāji un producenti, tāpēc ir svarīgi zināt, kādas ir autoru, izpildītāju un producentu tiesības, svarīgi ir pārzināt arī mūsu – visu sabiedrības locekļu – pienākumus attiecībā pret darbu radītājiem," stāsta Liena Edvardsa.

"Skola ir īstā vieta, kur šīs tēmas apgūt, taču ir būtiski bērniem un jauniešiem šo informāciju pasniegt saistošā un interesantā veidā. Tāpēc projekta "Mācām nākotnes skolotājus" laikā sagatavosim topošajiem skolotājiem un radošo profesiju pārstāvjiem gan metodiskos materiālus, gan semināros stāstīsim, kā pareizi un, pats galvenais, saistoši mācīt "apieties" ar intelektuālā īpašuma aizsardzības tēmām," projekta nozīmību uzsver LaIPA izpilddirektore. Viņa pauž gandarījumu, ka Latvijas iesniegtais projekts izturējis sīvu konkurenci un uzvarējis starptautiskā konkursā: "Lieliski, ka arī EUIPO novērtēja mūsu iesnigtā projekta kvalitāti un aktualitāti," pauž LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa.

Nākamā gada pirmajā pusē augstskolu pasniedzējus un nākotnes skolotājus aicināsim uz izglītojošiem pasākumiem autortiesību un blakustiesību jautājumos. Bet projekts noslēgsies ar plašākas auditorijas iesaisti, ikvienam dodot iespēju plašāk iepazīties ar autortiesību un blakustiesību – gan savu, gan citu – aizsardzības jautājumiem.

"Latvijas Universitāte ir vadošā valsts augstskola pedagogu sagatavošanā, tāpēc esam iesaistījušies šajā projektā," norāda Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (LU PPMF) dekāne, profesore Linda Daniela.

"Teju visi mūsu fakultātes absolventi tādā vai citādā mērā savā darba dzīvē saistīti ar autortiesību un blakustiesību ievērošanu. Līdz ar to kvalitatīvi un profesionāli sagatavoti mācību materiāli būs noderīgi gan mums, gan, nešaubos, arī citu augstskolu mācībspēkiem un studentiem, kuru mācību un darba dzīve būs saistīta ar intelektuālo īpašumu un tā aizsardzību," saka profesore Linda Daniela.

Aicinām ikvienu interesentu ieskatīties www.autorskola.lv, iesaistoties projekta realizācijā. Un uz sadarbību kopīgu pasākumu organizēšanā!

 

 


Projektu "Mācām nākotnes skolotājus" jeb "Autorskolu" realizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) un Latvijas Universitāte, piesaistot Eiropas Savienības Intelektuālā īpašumu biroja (EUIPO) finansiālu atbalstu. "Autorskola" ir mācību platforma par intelektuālā īpašuma, tostarp – autortiesību un blakustiesību, aizsardzības jautājumiem.

Projektu 60000,00 eiro apmērā finansē EUIPO un to līdzfinansē projekta partneri. Projekts tiks īstenots līdz 2024. gada 30. septembrim. Par projekta laikā radīto saturu atbild projekta īstenotāji un tas nav uzskatāms par Eiropas Savienības Intelektuālā īpašumu biroja oficiālo viedokli.

Ikviens medijs, augstskola, izglītības iestāde un citi interesenti, kuriem tuvi projekta "Mācām nākotnes skolotājus" mērķi, aicināti sazināties ar projekta īstenotājiem.