Intelektuālā īpašuma dienā LaIPA rīkos diskusiju par sieviešu lomu mūzikas industrijā

24.04.2023

Intelektuālā īpašuma dienā LaIPA rīkos diskusiju par sieviešu lomu mūzikas industrijā

26. aprīlī pasaulē tradicionāli tiek atzīmēta Intelektuālā īpašuma diena. Kā ierasts, katru gadu tiek noteikta viena galvenā tēma, kam intelektuālā īpašuma jomā tiek pievērsta īpaša uzmanība. Un šogad tā ir sieviešu loma radošajā industrijā un intelektuālā īpašuma radīšanā kopumā.

Atzīmējot Pasaules intelektuālā īpašuma dienu Latvijā un aktualizējot šī gada Intelektuālā īpašuma dienas vadmotīvu, LaIPA organizē konferenci–diskusiju “Sieviete un intelektuālais īpašums. Sievietes kā inovāciju un radošuma dzinējspēks Latvijas mūzikas industrijā”.

Tādēļ trešdien, 26. aprīlī, plkst. 12.00 aicinām mūzikas autorus, izpildītājus un radošās nozares pārstāvjus pieslēgties tiešsaistes diskusijai, kurā runāsim par sievietēm mūzikas industrijā Latvijā un pasaulē, skaidrosim, vai sievietes radošajā nozarē var justies vienlīdzīgas un novērtētas.

Diskusijas laikā tiks apspriesta sievietes loma mūzikas industrijā. Kādi ir zemūdens akmeņi, strādājot nozarē, kur tiek uzskatīts, ka “tradicionāli” vadošās lomas jāspēlē vīriešiem. Vai sievietes ir pietiekami radošas un konkurētspējīgas, tāpat tiks vērtēti dažādi mūzikas industrijas stereotipi: sievietes kā “fona dziedātājas” vai solistes, “kurām vienkārši labi jāizskatās”. Vai un kā izmantot šos stereotipus sieviešu augšupejā mūzikas un šovbiznesa jomā, vai un kā šos stereotipus var lauzt?

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības, kura organizē diskusiju, izpilddirektore Liena Edvardsa uzsver:
“Radošums ir visas cilvēces attīstības pamatā, tāpēc svarīgi ir to lolot, audzināt un aizsargāt. Svarīga ir katra cilvēka loma radošajās industrijās un jaunradē. Vienlaikus bieži tiek uzskatīts, ka “pirmā vijole” mūzikas industrijā un radošajās industrijās kopumā ir jāspēlē vīriešiem, tādēļ vēlamies aktualizēt tēmu par sieviešu lomu un iespējām, par stereotipiem un to, kāda ir situācija Latvijā. Runāsim par to, kā “uzdrošināties” būt sievietei radošajā industrijā un kā aizsargāt savas intelektuālās tiesības. Šie vienmēr ir bijuši būtiski un aktuāli jautājumi. Tāpēc ar lielu prieku aicinu visus interesentus pieslēgties diskusijai.”


Diskusijā ar savu viedokli dalīsies LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa, LR Patentu valdes juridiskā departamenta direktores vietniece Linda Zommere, dziedātāja un grupas “Astro’n’out” soliste Māra Upmane–Holšteina, biedrības “Latvijas Mūzikas attīstības biedrība / Latvijas Mūzikas eksports” izpilddirektore Agnese Cimuška–Rekke, žurnāliste, LSM.lv mūzikas apskatniece un autore Aiga Leitholde, mūziķe un dziesmu autore Katrīna Dimanta, bet sarunu vadīs žurnālists Ansis Bogustovs.

Tiešraide pieejama 26. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 14.00 LaIPA “Facebook” lapā un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.