Noslēdzies LaIPA izsludinātais stipendiju konkurss – stipendija piešķirta 53 jaunu ierakstu radīšanai

13.07.2020

Noslēdzies LaIPA izsludinātais stipendiju konkurss – stipendija piešķirta 53 jaunu ierakstu radīšanai

Kā papildu atbalsta mehānismu ārkārtējās situācijas laikā, 1. jūnijā Latvijas Izpildītāju un Producentu apvienība (LaIPA) izsludināja stipendiju konkursu mūzikas jaunrades veicināšanai. Līdz ar konkursa noslēgumu un pieteikumu izvērtēšanu, LaIPA paziņo konkursa rezultātus – papildinot Latvijas kultūras telpu ar jauniem mūzikas ierakstiem, stipendiju jauna skaņdarba radīšanai ieguvuši 53 mūziķi. Ņemot vērā saņemto pieteikumu skaitu un mūziķu plašo interesi, LaIPA padome ir lēmusi šī gada 1. novembrī izsludināt otro stipendiju konkursa kārtu.

Izvērtējot 134 pieteikumus, biedrības padome 7 profesionālu mūzikas nozares pārstāvju sastāvā ir piešķīrusi stipendijas 53 Latvijas mūziķiem jaunu mūzikas ierakstu radīšanai.

LaIPA stipendija tika piešķirta tādiem mūziķiem kā Jānis Stībelis, Ainars Mielavs, Evija Vēbere, Gustavs Butelis (Arstarulsmirus), Rihards Fedotovs, Aigars Voitišķis, Juris Kaukulis, Justs Sirmais, Marta Grigale, Ivo Fomins, Jānis Moisejs, Edvīns Zariņš, Ikars Ruņģis, Atis Zviedris, Edgars Šubrovskis, Rūta Dūduma-Ķirse, Katrīna Dimanta un citiem.

Iepazīsties ar visiem LaIPA stipendiju konkursa uzvarētājiem šeit.

Lai saņemtu LaIPA piešķirto stipendiju, aicinām sarakstā minētos mūziķus līdz šī gada 1. augustam klātienē ierasties LaIPA birojā Rīgā, Misas ielā 3 un parakstīt līgumu par finansējuma piešķīrumu.

Vērtējot saņemtos pieteikumus, tika ņemtas vērā sekojošas kvalitātes – pieteikuma atbilstība konkursa nolikumam, mūziķu izdotais un LaIPA datubāzē reģistrētais mūzikas ierakstu katalogs, projekta aktualitāte, skaidri formulēta mērķauditorija, realizācijas gaita, atbilstība stipendiju konkursa mērķim un citi kritēriji.

Kārlis Auzāns, LaIPA Padomes priekšsēdētājs, dalās ar iespaidiem: “Vērtēt bija ļoti sarežģīts uzdevums, jo nebija iespēja atbalstīt visus iesūtītos pieteikumus – pārdzīvojām par visiem mūsu kolēģiem. Kopumā saņēmām 134 konkursa pieteikumus un tas nepārprotami liecina – šāds papildu atbalsta mehānisms piedzīvotās pandēmijas kontekstā bija ļoti nepieciešams. Esmu gandarīts par saviem kolēģiem – mūziķiem, kuri aktīvi iesaistās un, neskatoties uz dažādajiem šķēršļiem, ir radošā procesā, lai taptu arvien jauni muzikāli mākslas darbi.”

“Reizēm mēs pat neapzināmies – cik būtiska ir mūzikas klātbūtne mūsu ikdienas gaitās. Tā ne vien sniedz iedvesmu katram personīgi, bet tai ir būtiska loma mūsu nacionālās identitātes un kultūras mantojuma veidošanā. Šo iemeslu dēļ ir svarīgi atcerēties, cik daudz resursu, pūļu un enerģijas iegulda mūziķi un citi industrijas profesionāļi, lai dziesmas ne vien dzimtu, bet arī nonāktu līdz klausītājiem. Mūzikas jaunrades konkursa rezultāti spilgti pierāda – mūsu mūziķiem ir ko teikt un tas rada pārliecību, ka šogad Latvijas kultūras telpa sagaidīs profesionālus un radošus papildinājumus,“ stāsta LaIPA izpilddirektore Liena Grīna.

Izsludinot konkursu, LaIPA mērķis ir atbalstīt Latvijas izpildītāju un mūzikas ierakstu producentu darbību, piešķirot finansējumu jaunu mūzikas ierakstu radīšanai. Stipendija konkursa veidā tiek piešķirta mūzikas ieraksta radīšanas izmaksu segšanai līdz 500 EUR apmērā, par aktivitātēm, kuras ir jārealizē līdz 2020. gada 31. oktobrim. LaIPA stipendiju finansējumu nodrošina LaIPA fonds „Izglītības un kultūras atbalstam”.