Mūzika kā terapija pret sāpēm

22.03.2019

Autors: Parmuziku.lv

Mūzika kā terapija pret sāpēm

Vai zināji, ka iemīļotas mūzikas klausīšanās palīdz pret sāpēm gandrīz tikpat labi kā pretsāpju tabletes? Austrālijā ir veikts pētījums, kas pierāda, ka iemīļotas mūzikas klausīšanās palīdz pārvarēt sāpes.

Mediķi ar zinātniekiem kādā no vairākām Austrālijas slimnīcām veica vienkāršu pētījumu - slimus bērniņus viņi iedalīja trīs grupās, pirmajai grupai papildus zālēm un procedūrām visu laiku ļāva klausīties savu mīļāko mūziku. Otrā grupa papildus medicīniskajai palīdzībai klausījās audiogrāmatu ierakstus, savukārt trešā grupa kopā ar saņemtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem klausījās.. klusumu - viņiem tika iedotas trokšņus izolējošas austiņas.

Pētījuma rezultāti bija vienkārši - tiem, kuri klausījās savu mīļāko mūziku, sāpju līmenis organismā bija samazinājies gandrīz tikpat ļoti kā tad, ja lietotu kādu pretsāpju līdzekli. Tiem, kuri klausījās audiogrāmatas, sāpes samazinājās pavisam minimāli, bet tiem, kuri klausījās tukšumā, sāpes bija palikušas iepriekšējā līmenī. 

Iemīļotās mūzikas klausīšanās palīdz ne tikai vieglāk pārciest sāpes, bet arī cīnīties ar stresu un depresiju, kā arī paaugstina macīšanās spējas.

Taču, piemēram, lauztas rokas gadījumā, protams, nevajadzētu vien klausīties savu mīļāko jauno dziesmu un cerēt, ka sāpes pāries, bet gan savlaicīgi meklēt profesionāļu palīdzību un mīļākās mūzikas klausīšanos kā terapiju izmantot atlabšanas procesā.

Avots: Science proves music heals physical and mental wounds