Kā pēc mūzikas gaumes atpazīt personības tipu?

27.04.2018

Kā pēc mūzikas gaumes atpazīt personības tipu?

Bieži vien cilvēkus iedalām, vadoties pēc viņu muzikālās gaumes un mēģinām saskatīt viņos arī kādas kopīgas rakstura īpašības. Vai  patiešām mūzikas žanriem un cilvēku raksturam ir kāda savstarpēja saikne – šis jautājums jau labu laiku vairumam šķitis intriģējošs.

Vienu no apjomīgākajiem pētījumiem ar 22 252 respondentiem no visas pasaules un dažādām sociālajām grupām pavisam nesen veica Džeisons Rentfrovs (Jason Rentfrow) no Kembridžas Universitātes  un  Gideons Neivs (Gideon Nave) no Pensilvānijas Universitātes.

Pretēji iepriekšējiem pētījumiem, respondentiem netika dota iespēja pašiem definēt mūzikas stilu, kas viņiem patīk, bet viņiem tika prezentēti 25 iepriekš plašākai auditorijai neatskaņoti, muzikologu atlasīti skaņdarbu piemēri. Katram no respondentiem bija jāveic arī klasiskais personības tests, kas ļāva viņus iedalīt piecās kategorijās: atvērtība, apzinīgums, pieklājība, ekstravertums un neirotisms.

Pēc pētījumā gūtajiem datiem var apgalvot, ka atvērtiem cilvēkiem patīk izsmalcināta mūzika, kas ir iedvesmojoša, sarežģīta un dinamiska. Bet romantiska, relaksējoša un lēna mūzika, kā arī perkusiju vai elektroniskā mūzika, ir viņiem visneraksturīgākā. Ekstraverti, savukārt, izbauda nepretenciozu mūziku – atslābinošu un akustisku.

Interesanti, ka cilvēki ar visaugstāko pieklājības pakāpi, augstu novērtēja jebkura tipa mūziku, neatkarīgi no to žanra. Savukārt, tie, kuri piederēja pie neirotiķiem, visu mūziku novērtēja  ļoti zemu.

Visgrūtāk pēc muzikālās gaumes raksturot bija apzinīgos. Iespējams, tādēļ, ka viņiem mūzika nav prioritāte.

Kāds cits Kembridžas Universitātes pētījums iedalīja tās dalībniekus analitiķos un līdzjūtīgajos.  Analitiķi lielāku uzmanību pievērsa skaņdarba struktūrai, pavirzot malā emocijas. Viņu muzikālajā gaumē ietilpst avangarda, pasaules, tradicionāla džeza un klasiskā mūzika.  Bet viņu pretmetam – līdzjūtīgajiem, priekšgalā izvirzījās vieglais roks un  R&B.

Avoti:
http://discovery.economist.com/features/21739948-openness-prefers-sophistication-extroversion-unpretentiousness-personality-166801620?kw=all&csid=socialpr&ref=features&aid=5695148418

https://www.independent.co.uk/news/science/music-taste-linked-to-personality-traits-by-cambridge-psychologists-a6965796.html