Skaņdarbi, kas liks tev uzkāpt uz slidām

26.01.2018

Skaņdarbi, kas liks tev uzkāpt uz slidām

Kurš gan vēl labāk spētu izvēlēties mūzikas sarakstu slidošanai kā paši daiļslidotāji? Iepazīsties ar skaņdarbiem, kuru pavadījumā piedzīvoti vieni no spilgtākajiem šī sporta veida notikumiem. Kas zina - varbūt, klausoties olimpisko čempionu izvēlētās dziesmas, arī publiskajās slidotavās ieraudzīsim dubultos akselus un tulupus!

Slidotāju sacensībās pieredzētas dažādas kaislības un dažkārt tām par pamatu bijusi tieši mūzikas izvēle. Piemēram, 1988. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs  skaņdarbu no Džordža Bizē “Karmenas” kā sava priekšnesuma muzikālo pavadījumu bija izvēlējušās divas sportistes -  vāciete Katrīna Vita (Katerina Witt) un amerikāniete Debija Tomasa (Debi Thomas). Saspringtā situācija vācieti Katerīnu Vitu aizveda līdz olimpiskajam zeltam, bet skatītāji varēja baudīt divus emocionāli piesātinātus, spraigus un līdz smalkākajai niansei noslīpētus priekšnesumus.

 

Tiek apgalvots, ka Kanādas daiļslidotāju pāris Tesa Virtue (Tessa Virtue) un Skots Moirs (Scot Moir) ar savu uzstāšanos 2010. gada Olimpiādē  daiļslidošanas atbalstītājus pārvērta Gustava Mālera fanos. Mūzikas kritiķis Eds Sīgals (Ed Siegal) pat apgalvojis, ka, iespējams, Virtue un Moirs Māleru padarīja populārāku nekā savulaik slavenais diriģents Leonards Bernšteins (Leonard Bernstein).

Kurš katrs skaņdarbs nespētu tikt līdzi skandalozās daiļslidotājas Tonijas Hārdingas (Tonya Harding) virtuozitātei. Tādēļ savā mūža lielākajā cīņā 1994. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs viņa izvēlējās nebūt ne to vienkāršāko pavadījumu - “Jurassic park”. Starpcitu - Tonija, iespējams, ir viena no retajām slidotājām, kurai veltīta atsevišķa dziesma. Proti, esot liels Hārdingas fans, mūziķis Sufjens Stīvens viņai veltījis dziesmu, kas, kā izrādās, tapusi 26 gadus līdz sasniedza plašākas auditorijas ausis.

 

Leģendāra ir Dorotijas Hamilas uzstāšanās 1976. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs, kurai par muzikālo fonu viņa izvēlējās Ērika Volfganga Korngolda (Erich Wolfgang Korngold) skaņdarbu no filmas “Captain Blood”. Tieši šīs mūzikas pavadījumā vēsturē iegāja viņas autorkustība - klasiskais paralēlais grieziens, kam sekoja grieziens sēdus. To vēlāk nodēvēja par “Hamill camel”. Kas zina – varbūt, klausoties šo skaņdarbu arī citi slidotāji iedvesmosies jaunām kustībām!

Krievu daiļslidotāja Jevgēnija Puļuščenko uzstāšanās vienmēr bijušas vienas no apspriestākajām. Pat grūti izvēlēties, kura būtu jāizceļ, bet viena no zīmīgākajām noteikti ir 2010. gada performance Edvīna Martona (Edvin Marton) skaņdarba “Concerto De Aranjuez” pavadījumā, ar kuru viņš lauza  paša iepriekš uzstādīto pasaules rekordu daiļslidošanā.

Atgādinām, ka Latvijā, atskaņojot mūziku publiskās vietās, nepieciešams saņemt Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) atļauju. Vairāk par līgumiem un tarifiem uzzini šeit: laipa.org.

Avoti:
billboard.com/articles/news/8092885/tonya-harding-jurassic-park-theme-song-skating-video
www.huffingtonpost.com/2014/02/13/evgeni-plushenko-videos_n_4782881.html
www.wqxr.org/story/top-5-figure-skating-routines-classical-music/
ranker.com/list/top-10-figure-skating-performances-of-all-time/dustinnewcombe
http://bleacherreport.com/articles/1922277-us-olympic-figure-skating-ranking-the-top-20-moments-of-all-time
npr.org/sections/thetorch/2018/01/13/577405707/it-may-look-the-same-but-olympic-figure-skating-will-sound-different-in-2018