Vai tu zini, kas ir BBT mūzika?

14.08.2017

Vai tu zini, kas ir BBT mūzika?

BBT ir binaural beat technology (binārā sitiena tehnoloģija). To 1839. gadā atklāja fiziķis un meteorologs Heinrihs Vilhelms Dovs (Heirich Wilhelm Dove). Pierādījies, ka BBT mūzikas tehnoloģija palīdz relaksēties un rada meditācijas efektu.

Kā strādā BBT?

Binārā sitiena tehnoloģija darbojas tikai stereo tipa austiņās. Tajās tiek atskaņotas dažādu frekvenču skaņas. Piemēram, labajā ausī atskaņo 124 Hz skaņu, bet kreisajā 114 Hz skaņu. Starpība ir 10 Hz. Dzirdot abus šos toņus reizē, smadzenes šo skaņu uztver kā audio skaņdarbu. Starpība starp abiem toņiem ir binārais sitiens.

Smadzenes seko līdzi starpībai starp abās austiņās atskaņotajām frekvencēm, piesaistot smadzeņu viļņus. Lai binārā sitiena tehnoloģija darbotos, starpība starp toņiem nedrīkst būt lielāka par 30Hz, savādāk abi toņi būs dzirdami kā stereo skaņa un smadzenes atdalīs katrā austiņa dzirdamo skaņu atsevišķi.

Kā un kam izmantot BBT mūziku?

Galvenais nosacījums, klausoties BBT mūziku, ir darīt to ar stereo austiņām. Stereo austiņas veidotas tā, ka spēj katrā austiņā atsevišķi atskaņot dažādus toņus un skaņas. Audio austiņās abās ausīs skan viens un tas pats.

BBT mūzika relaksē un sniedz mediatatīvu efektu, kuru var panākt koncentrējoties tikai uz mūziku, tādēļ BBT mūziku nav ieteicams klausīties, kad jāveic darbi, kuriem nepieciešama aktīva uzmanība. Klausoties šo mūziku nav ieteicams vadīt automašīnu. Savukārt veicot radošus darbus, kā rakstīšanu vai zīmēšanu un gleznošanu, BBT mūzika var palīdzēt to izpildē.

BBT mūzika atbrīvo no stresa un spēj pat mazināt galvassāpes.

Atceries, ka meditējošu efektu vari iegūt tikai tad, ja to dari ilgstoši un netiec traucēts. Vislabāk apgulies vai ērti apsēdies, ielikt austiņas un baudīt mūziku. Ja nesanāk, mēģini vēl, jo piespiest sevi nevar, meditācija nāks pati līdz ar mūziku!

Šeit vari iegūt ieskatu, kā tas izklausās un izmēģināt BBT mūzikas relaksācijas efektu.

Avoti:

binauralbeatsmeditation.com, bestbinauralbeats.org, mindvalleyacademy.combebrainfit.com