Prezidents izsludina Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likumu un grozījumus Autortiesību likumā

07.06.2017

Prezidents izsludina Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likumu un grozījumus Autortiesību likumā

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir izsludinājis jauno Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likumu un grozījumus Autortiesību likumā, likums un grozījumi stāsies spēkā šī gada 14. jūnijā.

Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likums rada tiesiskos priekšnoteikumus autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma efektīvai veikšanai. Likums palīdzēs regulēt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA), kā arī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) un citu kolektīvā pārvaldījuma organizāciju darbu.

Ar jauno likumu tiks pārņemta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par autortiesību un blakustiesību kolektīvo pārvaldījumu un muzikālo darbu tiesību lietošanai tiešsaistē daudzteritoriālo lincencēšanu iekšējā tirgū.

Savukārt grozījumi Autortiesību likumā ietver vairākas redakcionāla rakstura izmaiņas, lai nodrošinātu Autortiesību likumā izmantoto terminu un atsauču atbilstību jaunajam Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likumam. No Autortiesību likuma izslēgs arī nodaļu par mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu, jo šo jomu regulēs jaunais Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likums.