Mūziķi no visas Eiropas iestājas par godīgu atlīdzību sadali interneta tirgū

04.09.2018

Mūziķi no visas Eiropas iestājas par godīgu atlīdzību sadali interneta tirgū

12. septembrī notiks atkārtots balsojums par jūlija sākumā noraidīto likumprojektu “Direktīva par autortiesībām vienotā digitālajā tirgū”. Mūziķiem nozīmīgs ir 13. pants, kas attiecas uz godīgu samaksu interneta vidē.

Jūlija sākumā Eiropas Parlamenta plenārsēdē tika noraidīts ilgi apspriestais likumprojekts “Direktīva par autortiesībām vienotā digitālajā tirgū”, kura 13. pants paredz tīmekļa vietnēm uzlikt papildu autortiesību regulas, augšupielādējot jebkuru materiālu, uz kuru var attiecināt autortiesības - foto, audio, video, tekstus u.c., kas nozīmē mūziķiem un citiem māksliniekiem saņemt godīgu samaksu par savu darbu.Par šo regulu iestājušies mūziķi no visas Eiropas, lūdzot parakstīt petīciju par 13. panta apstiprināšanu.

Kaut arī daži interneta aktīvisti pauž viedokli, ka 13. pants izraisīs "cenzūras aparāta" iedarbināšanu, mūzikas industrijas pārstāvji to uzskata par veidu, kā izbeigt nevienlīdzīgo atlīdzību sadali, kas ļauj YouTube maksāt mazāk nekā, piemēram, Spotify. Šobrīd YouTube  par katru straumēšanas reizi mūzikas radītājam izmaksā 0.000599 eiro, bet Spotify 0.003286 eiro.

Ar saukli “Izglāb mūziku digitālajā vidē”, Lielbritānijas mūzikas industrijas pārstāvji aicina parakstīt petīciju, kurai nepieciešams savākt miljonu parakstu

Avoti:
www.digitalmusicnews.com/2018/01/16/streaming-music-services-pay-2018/
www.billboard.com/articles/business/8472479/european-copyright-protests-draw-small-crowds-after-online-avalanche-column
www.love-music.co/