Ko klausīties, lai bakalaura darba rakstīšana un gatavošanās eksāmeniem būtu produktīvāka

09.05.2017

Ko klausīties, lai bakalaura darba rakstīšana un gatavošanās eksāmeniem būtu produktīvāka

Zinātnieki pierādījuši – klasiskā mūzika uzlabo mācīšanās rezultātus!

Maijā sākas intensīvs posms visiem studentiem un skolniekiem - īsā laika periodā nākas iekalt galvā milzīgu apjomu mācību vielas. Mums katram ir paņēmieni, kuri palīdz paturēt prātā neizmērāmo daudzumu zināšanu. Cits guļ ar grāmatu zem spilvena, cits nemazgā matus pirms eksāmena, vēl kāds raksta tikai ar laimīgo pildspalvu. Mūsu ieteikums – mācoties fonā klausies klasisko mūziku, jo pētījumi ir pierādījuši, ka tieši tā palīdz koncentrēties, vieglāk atcerēties lasīto un uzlabo darba kvalitāti.

Klasiskā mūzika palielina mācīšanās kvalitāti un produktivitāti

Francijas Universitātes pētījumā “Individuālās atšķirības mācīšanās procesā” pētīja klasiskās mūzikas ietekmi studentu mācīšanās procesā. Studenti tika sadalīti divās grupās. Vieniem stundu garu lekciju pasniedza, fonā skanot klasiskajai mūzikai, bet otrai lekciju pasniedza bez fona mūzikas. Lekcijas noslēgumā studentiem tika uzdots tests ar jautājumiem no lekcijā apgūtā. Grupa, kurai tika atskaņota klasiskā mūzika testa rezultātos uzrādīja krietni augstākus rādītājus nekā grupa, kura vielu apguva klusumā.

Pētījuma autori uzskata, ka klasiskā mūzika fonā nodrošināja studentiem ievērojami labāku un atvērtāku emocionālo stāvokli, kas palīdzēja uzņemt jaunu informāciju ar lielāku atdevi un ļāva labāk koncentrēties mācīšanās procesam. Tas pierāda, ka studenti spēja atcerēties daudz vairāk no apgūtā, un testā uzrādīja ievērojami labākus rezultātus, pateicoties klasiskās mūzikas atskaņošanai fonā.

Klasiskā mūzika palīdz relaksēties

Eksāmenu un pārbaudījumu laiks ir saspringts un stresa pārpildīts. Studenti un skolnieki bieži saskaras ar paaugstinātu stresa līmeni, kas nereti noved pie nopietnām veselības problēmām. Klasiskā mūzika var palīdzēt mazināt radušos stresu.

Krievijā zinātnieki publicējuši pētījumu “Cilvēka psiholoģija”, kurā pierādīja, ka klasiskā mūzika palīdz relaksēties un atslābt pat tad, ja tā skan tikai fonā un tai netiek pievērsta pastiprināta uzmanība.

Pētījuma nolūkos bērniem sešu mēnešu garumā vienu stundu dienā fonā tika atskaņota klasiskā mūzika, bez īpašas piekodināšanas tajā klausīties. Rezultātā bērnu smadzenēs radās izmaiņas, kas ļāva vieglāk atslābināties.

Klasiskā mūzika palīdz pret bezmiegu

Arī bezmiegs ir blakusparādība paaugstināta stresa situācijām. Skolēnus un studentus bieži māc uztraukums par eksāmenu un pārbaudījumu rezultātiem. Šāds stress nepalīd mācīties! Mūsu ieteikums – pirms gulētiešanas klausies klasisko mūziku.

Toronto Universitāte veikusi pētījumu, kurā izpētīts - klausoties klasisko mūziku pirms miega, cilvēks ātrāk iemieg un guļ ievērojami kvalitatīvāku miegu. Pētijumā atklājās, ka Brāmsa, Hendeļa, Mocarta, Štrausa un Baha kompozīcijas palīdz iemigt un palielina miega kvalitāti, jo to ritma un toņu saspēle palēlina smadzeņu viļņus, kas rada meditācijai līdzīgu efektu un relaksē cilvēka ķermeni un prātu.

Avots: news.usc.edu